Bezinning Man, Vrouw en Ambt
Studie naar bijbeluitleg, achtergronden en gevolgen van de synode-besluiten Meppel 2017 en Goes 2020
home start hier
werkgroepen
bronnen agenda over ons contact
vrijdag 24 november 2017
Over ons

Kort na de besluiten van de Generale Synode Meppel 2017 heeft een aantal predikanten contact met elkaar gezocht. Bij hen leefde een sterke behoefte om uit te wisselen wat deze besluiten voor de kerken betekenen.

Dit synodebesluit staat immers niet op zichzelf. Het is genomen in een kerkelijke context waarin veel aan het verschuiven is. Wij willen de samenhang tussen het synodebesluit en bredere theologische ontwikkelingen in onze kerken verhelderen.  Via opiniebijdragen in de pers werd al het signaal afgegeven dat er enkele grote vragen liggen.

Met een inmiddels aanzienlijk gegroeide groep predikanten richten wij ons de komende tijd daarom op drie aspecten:

  • Bestudering van de synodebesluiten en de gronden.
  • Bredere studie naar exegese en hermeneutiek inzake deze materie.
  • Inventarisatie van en advies bij praktische en kerkrechtelijke vragen.

Op dit moment hebben we grote vragen bij de bijbelse onderbouwing. We zijn er niet van overtuigd dat die solide genoeg is om ingrijpende veranderingen te dragen.

Ook vanuit bestuurlijk oogpunt zijn de besluiten uiterst bedenkelijk. Er heerst in de kerken inmiddels niet alleen veel verwarring, maar ook is een verbrokkeling en spanning merkbaar (zie verder onder ´nieuws’). De eenheid van de kerken ligt ons na aan het hart. Meteen na de besluiten al stelden we daarom de vraag: ‘was het wel wijs in dit tempo een beslissing te forceren en de uitvoering ook al vrij te geven? (RD 04-07-2017)

Met onze bezinning willen wij bijdragen aan het kerkbrede gesprek dat naar aanleiding van de synodebesluiten ontstaat. Uiteraard zullen we voor een weloverwogen bezinning enige tijd nodig hebben. Onze bevindingen zullen we in eerste instantie via deze website, maar op termijn eventueel ook door middel van gespreksavonden in het land publiek delen.


Leden kerngroep
Henk Room
Dolf te Velde
Jan Wesseling
Klaas Wezeman

« Kunnen we zo inderdaad samen dienen? - agenda »

Bronnen

WerkgroepenOverige Pagina's